20 Kasım 2013 Çarşamba

Avatar: The Last Airbender


İzlemeyen kaldı mı bilmiyorum ama eğer izlemediyseniz mutlaka izleyin. Filminden değil tabii ki de çizgi filminden bahsediyorum.


Emmy ödüllü bu çizgi film Michael Dante DiMartino ve Bryan Konietzko'nun yaratıcılığının bir ürünü. 21 Şubat 2005'te yayınlanmaya başlayıp 2008'de son bulan çizgi film, tam olarak 61 bölüm ve 3 sezondan oluşuyor. 
Çizgi filmin konusu, 4 ulustan oluşan bir dünya üzerine kurulmuş. Bu 4 ulus ise Su kabileleri, Toprak Krallığı, Ateş Ulusu ve Hava göçebeleri şeklinde ve her ulus bahsi geçen elementleri çeşitli dövüş sanatlarından yaptıkları hareketlerle bükebilme yeteneklerine sahip insanlarla dolu. Bu teknikleri tek tek belirtmek gerekirse seriyi yaratanlar su bükücülerde t'ai chi ch'uan, toprak bükücülerde hung ga kung fu, ateş ulusunda kuzey shaolin kung fusu ve hava bükücülerde de baguazhang isimli sanatların tekniklerini kullanmışlar. Bu bükme yeteneklerinin hepsine birden tek bir bedende sahip olan tek kişi Avatar. Reenkarnasyonla sürekli bu ruh, bir bedenden diğerine geçerek insanların ve ruhların alemi arasındaki dengeyi, 4 ulusun barışını korumaya çalışıyor. Son Avatar, ateş ulusundan olduğu için bir sonraki Avatar hava göçebelerinden bekleniyor. Aang de bir hava bükücü olarak Avatar olduğunu öğrenince kaçıyor ve 100 yıl kadar uzun bir süre kimse Avatar'dan haber alamıyor. İnsanlar artık umutlarını kestiği anda su kabilesinden iki çocuk, bir buz kütlesinin içerisinde Avatar'ı buluyorlar. 


İlk sezon (Book 1: Water) Aang'in, Katara ve Sokka tarafından 100 yıllık uykusundan uyandırılmasıyla başlıyor. Tabii kötü haberi de beraberinde öğreniyor, onun yokluğunda Ateş Ulusu savaş başlatmış ve tüm Hava göçebelerini öldürmüştür. Yani Aang, hayatta kalan son hava bükücüdür. Avatar olarak Aang, sorumluluklarının farkındadır ve bu yüzden Kuzey Kutbu'na gidip su bükmeyi öğrenmek ister. Bu sezon genelde Kuzey Kutbunda geçiyor ve Aang'in kabileyi kurtarmasıyla son buluyor. Tabii ki bu sezonda babası tarafından dışlanıp prens olarak onurunu kaybeden Zuko'yla, Aang'in peşine düşünce tanışıyoruz.


İkinci sezon ise (Book 2: Earth) Aang'in toprak bükmeyi öğrenmek için Toprak Krallığı'na gidip kendisine çok iyi bir öğretmen olan Toph'u bulmasıyla başlıyor. Aang toprak bükmeyi öğrenirken, Zuko'nun kız kardeşi psikopat Azula ve saz arkadaşları Mai ile Ty Lee de onları takip ediyor. Salak Toprak Kralı'yla da bu sezonda karşılaşıyor ve Ba Sing Se'yin geçilmez sanılan duvarlarının nasıl delinmekten son anda Aang ve diğerleri tarafından kurtarıldığını görüyoruz.


Üçüncü ve son sezonda (Book 3: Fire) Aang ile Zuko bir şekilde kanka oluyorlar, Zuko Aang'e ateş bükmeyi öğretiyor. Sozin kuyrukluyıldızı da bu sezonda geliyor, kuyrukluyıldız olduğundan mütevellit ateş bükücülere ekstra bir güç kazandırıyor. Ateş Kralı Ozai de bunu kullanarak diğer uluslara katliam düzenlemeyi planlıyor ve Aang, Ozai'nin planlarını bozup 4 ulusu barış içerisine sokuyor.

Serinin devamı niteliğinde 3 bölümlük The Promise adlı bir çizgi roman yayınlandı. Daha sonra yine 3 bölümlük The Search yayınlandı. 2014 Mart'ta ise The Rift'in yayınlanması bekleniyor.
Bunlar dışında çizgi filmde olmayan hikayelerin olduğu çizgi roman bölümleri de mevcut. 


Bunun dışında Aang'den sonraki Avatar Korra'nın çizgi filmi, The Legend of Korra da bi nevi devamı niteliğinde. Bu seride Aang, Katara, Sokka, Toph ve Zuko'ya neler olduğunu öğreniyoruz. 


The Legend of Korra'dan bu kadar tat alamadım. Aang'in komikliği, olgunluğu, Avatar olarak sorumluluklarının farkında oluşu vs. Korra, bir Aang değil maalesef. The Legend of Korra'da Sokka ya da Toph kadar komik karakterler de yok. Azula'nın psikopat güzelliğini, Ty Lee'nin tarzını, Iroh'nun çay seromonisini bile özlüyor insan. Ah ah...




Hala izlemediyseniz mutlaka izleyin. Serinin devamı niteliğindeki çizgi romanları da okumayı ihmal etmeyin. 
İyi seyirler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder